Kruunun tila 16, Hirvola

Tutjunniemi, Liperi, Pohjois-Karjala

Tila perustettu 1840.  Isojaon rekisterissä 1864 perintötilana.

Tilan vanhasta mm. riihihirsistä tehdystä ladosta tähän sarjaan tehdään kehystuotteita, pöytätaso tuoteperhe sekä valaisin. Kohteen sulkeuduttua ilmoitamme tässä, kuinka monta mitäkin kategoriaa valmistettiin kohteesta.

Katso kohteesta tehtyjä tuotteita!

Uusi idea, vanhaa hirttä

Yrityksemme ensimmäinen kohde on 1800-luvun riihen hirsistä pystytetty lato Liperin Tutjunniemessä. Tilan perillisen Tauno Turusen käsialaa 2000-luvun vaihteesta ovat hauskat ja traagisetkin tarinat, jotka on teemoiteltu sinulle luettavaksi. Haluamme kertoa asiat rehellisesti kuten ne on koettu, joten editointia ei ole sisällöllisesti tehty.

 

Tarina alkaa

Yrityksemme toimintamallia oltiin suunniteltu paperilla ja päässä jo niin kauan,että pääsy maastoon, “pilottikohteeksemme” valikoituneen käytöstä poistuneen ladon luokse tammikuussa 2021 tuntui tulevan juuri oikeaan aikaan. Ja siellä se seisoi, ihan niin kuin muistelimmekin. Vanha lato, syrjäisen pellon reunassa. Liperin Tutjunniemessä.

Sen kertaalleen jo kierrätetyissä hirsiseinissä näkyy eletty elämä. Osa hirsistä on mustunut jo aikoinaan, paljon ennen kuin hirret on ladon seiniin laitettu: ne ovat peräisin jo kauan aikaa sitten käytöstä poistetusta riihestä, jonka savussa niiden pintaan ehti vuosien aikana muodostua mahtava, tumma patina.

Riihessä oli kiuas, jonka avulla riihi lämmitettiin. Savu ohjautui seinien yläosassa olleista aukoista ulos, mutta osa savusta ja noesta tarttui ja kerrostui ylimpien hirsien pintoihin.

”Tavallaan se toimii eristysaineena. Mitään suoja-aineitahan näissä hirsissä ei ole, ei niitä silloin millään käsitelty”, kertoi paikallinen harrastajahistorioitsija ja oppaamme Raimo Virkkunen.

”Tällaisen rakennuksen elinkaaren voidaan sanoa olevan satoja vuosia. Jos ajatellaan, että tällainen hirsi on ensin saattanut olla 200 vuotta paikallaan riihirakennuksessa, ja sitten se on otettu uusiokäyttöön ladon seinään.”

Vaikka kierrätys ja uusiokäyttö tuntuvat trendikkäitä nykyajan asioilta, paljastaa pilottikohteemme, että ajatus on ikivanha.

Tulee sellanen olo, että nyt ollaan jonkun äärellä. Virkkunen jatkaa:

“Kun rakennus on ennen vanhaan jäänyt käyttämä, ei sen hirsiä ja muita vaivalla tehtyjä osia olla sentään ihan polttopuuksi pilkottu, vaan ne on käytetty uudestaan tarkoitukseen sopivassa kohteessa. Hirret on vuoltu käsin, ja ne ovat olleet täyttä käyttötavaraa.”

”Veistotyö oli semmoinen mestarillinen näytös. Se tehtiin erikoistyökaluilla, että hirteen saatiin oikea muoto ja hirret saatiin tiivistettyä toisiinsa. Se oli käsityötä. Puusepän työtä, tavallaan. Kylällä oli tietyt kirvesmiehet, jotka tämän osasivat ja jotka kutsuttiin sitten aina paikalle tarvittaessa”, itsekin syntyperäinen tutjulainen muistelee.

 

180 vuotta vanha tila

Liperin Tutjun kylä mainitaan ensimmäisen kerran aikakirjoissa jo vuonna 1681, mutta sen tarkkaa perustamisaikaa ei tiedetä.

Kruununtila 16, Hirvola, jonka pellon laidalta latomme löytyi, on kylän vanhimpia. Tila on perustettu 1840.

Lato, tila ja se ympäristö ovat ajansaatossa nähneet monenlaista elämää. Hyvän kuvauksen siitä saa tilan perillisen Tauno Turusen muistelmista, jotka tullaan julkaisemaan sivulla.

Lato on saanut seistä aloillaan käyttämättömänä jo vuosia. Savukäsittelystä huolimatta rappeutuminen on jo alkanut, mutta vielä olisi pelastettavaakin.

”Nyt on se uusi aika taas. Mitä tälle materiaalille voidaan vielä tehdä, ja miten sitä elinkaarta voidaan jatkaa eteenpäin vaikka toiset 200 vuotta”, Virkkunen sanoo seinähirsiä taputellen.

”Kun hirrestä nyt tulee uusi esine, se viestittää uudelle omistajalleen, että mistä se on tullut ja mikä sen historia on. Mikä sen arvo on ollut.”

”Ja uusi omistaja voi säilyttää sen eteenpäin jälkipolville. Viedä sitä tarinaa eteenpäin.

 

Sivun sisältö

Kohteen sisältö perustuu esittelyvideoon jossa oppaana toimii historioitsija, kirjailija Raimo Virkkunen, sekä tilan perillisen Tauno Turusen vuosituhanteen vaihteessa kirjoitettuihin muistelmiin, jotka on teemoitettu 12 eri tarinalliseen osaan. Nämä jaetaan sivuille noin viikon välein. Muistelmien käsin kirjoitettu muokkaamaton kopio lisätään myös liitteeksi, tarinoiden julkaisemisen jälkeen.

Lisää historiallista alueellista tietoa kiinnostuneille tarjoavat mm. kirjat:

-          Tutju, kylä Saimaan latvavesillä. (Toim.) Jukka Kauppinen

-          Laivaliikenteestä ja uittoperinteestä Liperin ja Rääkkylän vesillä 1860–2000 luvulla, josta löytyy myös PDF-versio internetistä. (Toim.) Raimo Virkkunen

 

 

Tarinoita kohteelta

Arkea ja iloja 1

04.06.2021

Millaista oli arki aikoinaan? Kuinka arjen keskelle tuotiin iloa? Onnistuiko emännän pussailu kessumälli suussa? Lue muistelmien ensimmäinen tarina aiheesta. Kuvituskuva, Kessua viedään riiheen kuivamaan. Museovirasto, kansantieteen kuvakokoelma

Lue lisää

Tietöitä välirauhan aikaan

28.05.2021

Lue muistelmista Liperi-Tutju-Rääkkylä tien rakentamisesta välirauhan aikaan. Kuinka rakennustyöt aloitettiin, kun koneita ei ollut käytettävissä. Kuvituskuva museovirasto, Historian kuvakokoelma, Karjalan Liiton kokoelma. J.Ruotsalainen

Lue lisää

Ympäristöystävällistä menoa kauramoottorilla

21.05.2021

Muistelmien kuvausta entisajan tärkeimmästä kulkupelistä. Täysin uusiutuvalla polttoaineella kulkevasta "kulkuvälineestä pidettiin hyvä huoli". Kuvassa Suursaaren rahtilaistupa. Matkalaisten majapaikka Pyhäselän ja Jänisselän kannaksella "Tikankannassa". Kuvaaja Otto Kotilainen 1907. Kuva Pohjois-Karjalan museo

Lue lisää

Urheilua aikoinaan

14.05.2021

Lyhyt tarina siitä, kuinka aikanaan into korvasi välineet urheilussa ja peleissä. Taisipa juoksukilpailun voittajakin tulla maaliin "riusan kieli ulkona". Vanhempien asenteet urheiluun olivat ehkä kielteisempiä, työ oli kannattavampaa ajankäyttöä. Kuvituskuva finna.fi

Lue lisää

Paikalliset sodassa

07.05.2021

Muistelmien kuvaus paikallisista sodassa. Lue myös mitä kävi, kun Uuno Kokon hevonen tajusi talvisodan jälkeen pääsevänsä kotiin. Kuvituskuva: Historian kuvakokoelma Kimy-Kustannus Oy:n kokoelma, Museovirasto

Lue lisää

Elämää ilman sähköä

30.04.2021

Monet emännät kävivät lehmien lypsyssä valona suussa pidettävä palava päre. Idearikkaat henkilöt tekivät karbiidilamppuja itse. Ne olivat vaarallisia käyttäjilleen ja ympäristölleen, koska räjähtelivät, kun ne oli kyhätty peltipurkeista ja kiväärin kuula tai putken pätkä sytyttimenä (suuttimena). Lue tarinaa miten elämä luisti, ilman sähköjä. Kuvassa karbiidilamppu.

Lue lisää

Iloja ja ajanviettoa entisaikaan

23.04.2021

Mikä oli nuorison suosiossa 30-40 luvuilla? Vaan mitäpä tykkäsivät aikamiespojat tehdä aikansa ratoksi? Rikottiinko tanssikieltoa sodan aikaan? Oliko vappumarssilla tunteet pinnassa? Lue nämä muistelmien tarinasta ajalta, jolloin huhu tiekarhun käymisestä Liperin Kirkolla sai kylän sekaisin. Arkistokuva: Poutvaara Matti, Finna.fi - CC BY 4.0

Lue lisää

Yhden perheen selviytymistarina

10.04.2021

Perheen äiti kuoli vuonna 1931, Joensuussa leikkauspöydälle juopuneen lääkärin käsittelyssä. Perheen pojat joutuivat rintamalle reilu 10 vuotta myöhemmin. 11- ja 13 vuotiaat siskot jäivät keskenään tätinsä kanssa pitämään tilaa, jossa työtä riitti. Tämä tarina on kunnianosoitus esi-äideille ja isille, jotka vaikeissa olosuhteissa rakensivat maatamme yhteistuumin!

Lue lisää

Kruununtila 16 Mustalahti (Hirvola)

30.03.2021

Tauno Turusen ensimmäinen kuvaus tilasta, lohkomisista ja omistajista, joiden joukkoon on kuulunut myös kruununvouti. Mukana hänen aikoinaan käsin piirtämänsä kartta, johon olemme jälkikäteen merkinneet myös puretun ladon sijainnin.

Lue lisää
Siirry ostoskoriin (0)